Jurnal de Maroc #1 – Ce am vazut, Cum ne-am distrat, Cum a fost

Azi vreau sa iti zic Cum a fost in 2 Ture de Maroc cu 44 de persoane:

  • cum ne-am distrat si ce am experimentat
  • ce am vizitat si cum ni s-a parut
  • cat am cheltuit si daca a meritat

La finalul o sa afli ce merita sa faci & sa vezi in Fez si o sa poti trage concluziile care sa te ajute intr-o viitoare vacanta in Maroc.

10 motive pentru care  m-am indragostit de Maroc:

  • cultura total diferita de a noastra
  • uleiul de argan, leacurile traditionale berbere care te scapa de toate bolile
  • palmieri, ocean, plaja
  • arhitectura cladirilor traditionale marocane
  • comertul in piete si pe strazi si stilul arabic de negociere
  • cetati, camile si excursia desert
  • strazile intortoceate pe care te poti rataci cu usurinta
  • transportul extrem de lejer cu minibusurile si un sofer de milioane
  • prietenii care ni i-am facut in Maroc si care ne asteapta cu drag
  • mancarea marocana si hotelurile superbe in care ne cazam

In continuare o sa-ti povestesc cum s-a intamplat totul pas cu pas in CityBreakul #8 in Maroc din 10-15 iunie.

La plecare cu 25 de persoane in Maroc

La ora 11 pe 10 iunie ne-am vazut cu toti pe Aeroportul din Otopeni sa ne imbarcam pentru zborul catre Londra. In cateva minute am avut timp sa ne salutam si sa ne cunoastem colegii de vacanta, dupa care fiecare a primit biletele de avion cu care a mers la verificarea bagajelor si mai apoi poarta de imbarcare.

Socializarea s-a facut pe drumul spre imbarcare si in avion cel mai mult, acolo unde am avut ocazia sa ne cunoastem intre noi, sa glumim si intr-un final sa ne simtim bine ca am ales sa mergem intr-o experienta noua pentru fiecare.

11391106_1020925931281302_2289181543816022245_n

Pe scurt timp de 6 ore (2 zboruri de 3 ore de la Buc-Londra si Londra-Fez) au fost cam asa: socializare pe avion/ glume/ cum, ce lucrezi/ de ce ai venit in Maroc (intrebare la care fiecare s-a lasat surprins de experienta pe care o poate trai in Maroc)

Primul soc cultural l-au trait participantii cand s-au imbarcat in avionul care zboara din Londra catre Fez. S-au umplut locurile din avion cu barbati musulmani cu copii si sotii. Ca observatie sa stii ca arabii calatoresc mult in familie si ca in 99% din cazuri barbatii muncesc si sotiile se ocupa de treburile casnice.

DSC_0485 copy

Prima noapte in Fez nu se uita niciodata

Dupa ce ne-am facut Check-inul la cazare am mers sa servim cina servita intr-un restaurant marocan denumit Marrakech House unde am gustat pentru prima data tajine de pui sau vita si whiskyul maroc (ceaiul de menta).

11400978_1021380374569191_2645828137879078197_n

A urmat prima noapte la Hotel Mounia 3* din Fez in camere duble unde ne-am incarcat bateriile pentru a incepe turul din Fez in dimineata zilei urmatoare. Multi dintre noi s-au intins la vorba pana noaptea tarziu.

Treziti de chemarea muezini clar vazatori in prima dimineata in Fez. Cativa dintre noi, au fost treziti din somn la ora 4 de muezini clar vazatori care urca in minarete si isi cheama credinciosii la rugaciune.

Dupa ce am servit micul dejun la restaurantul hotelului am coborat cu bagajele noastre jos si ni le-au preluat soferii de mini-busuri cu care avea sa mergem in Marrakech si in desert. Aici ne astepta si Mohammed (ghidul nostru din Fez) cu care urma sa mergem sa vizitam 4 ore minunatiile orasului vechi.

DSC_0491 copy

FES-ul este compus din 3 orase: unul modern, unde am fost noi cazati, Fes El Bali care contine de fapt vechea Medina si este principala atractie turistica si Fes El Jedid care are si el atractiile lui. In turul nostru ne-am concentrat pe vechea medina.

Prima oprire am facut-o la Palatul Royal din Fes cu minunata sa Poarta Nehass, turnata in bronz si decorata fastuos cu mozaic. Mohammed ne-a prezentat simbolistica portilor de la Palat. Are 7 u?i gigantice sculptate in bronz si încadrate de ornamente extraordinare din ceramic? viu colorat?. Palatul este una din re?edin?ele actualului rege al Marocului acesta fiind motivul pentru care nu este permis? vizitarea lui.

Bineinteles ca am  facut si prima poza de grup aici cu totii 🙂

DSC_05404 copy

A doua oprire am facut-o la un atelier de marmura si ceramica, acolo unde se transmite din generatie in generatia arta mestesugului. Proprietarul atelierului ne-a povestit cum obiectele de artizanat facute in Fes ajung si pana in SUA sau Austrialia.

DSC_0525 copy

Ne-am cinstit cu totii cu un traditional ceai de menta, dupa care am continuat escapada noastra cu mini-busurile prin Fez.

DSC_0538 copyDSC_0539 copy

A 3-a oprire a fost sa vedem cea mai frumoasa panorama asupra Fezului: Am mers sa vedem o mica fortareata de pe un deal de langa oras, am facut cateva poze asupra orasului vechi si nu m-am putut opri sa remarc cat de intins este acesta.  Privite de noi de acolo sus, acoperisurile si minaretele apareau colorate in alb si verde, minunat contrast cu piatra celorlate constructii vechi si noi.

DSC_033515 copy

 

DSC_0515 copy

 

A 4-a oprire: Prima Universitate din Lume: Universitatea Qaraouiyine (inainte de Sorbona si Oxford).

Prin Maroc o sa vezi cum localnicii au folosit peste tot din belsug marmura si faianta care au devenit elemente decorative importante, si cel mai important lucru, au dezvoltat Universitatea Qaraouiyine, care a devenit cel mai prestigios centru al culturii si stiintei islamice din lume, loc pe care si-l pastreaza pana in ziua de astazi.

 

A 5-a oprire a fost in cartierul tabacarilor si vopsitorilor. Poate cel mai renumit loc din FES. Aici este locul despre care se spune ca poti sa-l gasesti cu ochii inchisi si cu narile deschise.

DSC_0555 copy

Am urcat la etaj pe niste trepte inguste care ne-au dus fix intr-un atelier de tabacit pieile unde mirosul greu a fost un soc pentru cateva persoane. Am ascultat explicatiile unui mester care ne-a povestit cum ca pielea se prelucreaza exact la fel ca acum 1000 de ani, apoi ne-a lasat sa urcam pe terasa, adica de fapt pentru asta venisem pana aici.

De pe terasa, privelistea era exact asa cum auzisem si vazusem in poze: sute de cazane rotunde de piatra, umplute cu vopsea care mai de care mai colorata si cu piei care stateau sa se usuce la soare. Privelistea este intr-adevar fantastica, cladirile din jur, vopsite in alb, fac ca contrastul cu cazanele colorate sa fie si mai mare, iar soarele face ca culorile sa para mai vii decat sunt in realitate.

DSC_0587 copyA 6-a oprire la atelierul de tesut esarfe si covoare unde am descoperit cum se tes manual de 1 singur om esarfele din fir de cactus si cei de acolo ne-au invatat pe fiecare cum se ne prindem esarfele ca marocanii in cele peste 10 moduri stiute de localnici.

A 7-a oprire la o farmacie berbera. La sugestia mea am fost cu grupul sa vada si sa descopere secretele celebrelor farmacii berbere (berberii sunt primii locuitori ai tinuturilor stravechi marocane, au coborat din Muntii Atlas iar limba lor nu se scrie, se vorbeste si invataturile despre plante si medicina traditionala se pastreaza si se transmit prin viu grai) numai cu produse naturiste traditionale. Am gasit aici sute de prafuri, plante, preparate naturale, ierburi despre care nu stiam ce sunt.  Leacuri de toate felurile la care nimeni nu a putut rezista sa plece de acolo fara sa-si ia nimic. Plus ca am negociat un discount frumos pentru grupul nostru la orice cumparatura.

DSC_0573 copy

Dupa ce am terminat vizita noastra prin Fez, l-am imbratisat pe Mohammed si i-am promis ca-l revad in septembrie cand mergem in Tura #3 in Maroc 27 sept – 2 oct si ca atunci vom scrie un nou episod din aventura noastra marocana in Fez.

La ora 12:30 am plecat din Fez cu mini-busurile catre Rabat unde urma sa vizitam Moscheea lui Hassan si Kashbashul Oudayashilor.

In drum ne-am oprit la un grill marocan pe autostrada unde am servit primul pranz marocan. Printre delicatese am baut suc de rodii sau freshuri de portocale, ceaiuri de menta si am infulecat tajine cu pui sau vita si grilluri de pui cu legume.

Pe la 4 dupamiaza am ajuns in Rabat, acolo unde ne-am grabit sa ne pozam cu Moscheea lui Hassan si Turnul neterminat. Bineinteles ca am reusit cateva poze dragute de grup pe care nu o as le uitam.

DSC_0606 copy

 

DSC_0600 copyDSC_0592 copy

Al 2-lea stop din Rabat l-am facut in fata Kashbashului Oudayashilor situat la cativa pasi de Oceanul Atlantic. Pentru ca timpul ne presa si aveam in plan sa ajungem pe zi in Marrakech, ne-am grabit sa facem cateva poze si am testat si gustosul suc de bambus.

Am continuat apoi drumul nostru catre Marrakech din Rabat, de unde am mai facut 4h cu mini-busurile. Timpul a trecut foarte repede cu o gasca de oameni veseli pusi pe distractie. Ca sa intelegi cum a trecut timpul pentru o parte din noi, urmareste videoul de mai jos sa vezi ce inseamna bus party!

DSC_0626 copyDSC_0614 copy

A 2-a seara in Maroc ne-a gasit ajunsi la ora 21:00 la Hotelul Meriem 4* din Marrakech, acolo unde ne asteptau 14 camere duble si 3 piscine interioare de vis. Totul a fost mai relaxant dupa ce am facut un dus si am iesit la piscina la un pahar de vorba. O parte din grupul nostru s-a aventurat sa descopere Piata Jema El Fnaa, in timp ce restul am facut o plimbare pana la gara din Marrakech in cautare de mancare si ceva alcool de baut

(da! alcoolul este interzis la consumul pentru localnici in Maroc. Se comercializeaza doar la negru si este foarte scump. Dar cum sa te petreci mai bine decat cu un pahar de ceva bun si cu 25 de prieteni noi)

Urmareste-ma in continuare ca o sa povestesc despre Excursia de 2 zile in Desertul Sahara + Marrakech. 

Spune-mi cum ti s-a parut CityBreakul nostru in Fez si Rabat si daca ti-ar place sa vii si tu

[fbcomments]

P.S. Am strans 17 participanti pt MAROC Experience in 3-10 Noiembrie 2017. AMR 7 locuri libere, Vino cu noi si TRAIESTE un Experience Trip de 8 zile cu Totul Inclus (click aici pt detalii)

The following two tabs change content below.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • LOMBOKTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • RAMALANTOTO
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • IRAMATOGEL
  • RSS
    Follow by Email
    Loading...
    Downloadeaza gratis ghidul si vezi "7 trucuri ca sa mergi cu 75% mai ieftin in minim 3 vacante pe an"