In fiecare an, cu aproximativ o luna inainte de Craciun, toate marile orase ale lumii se imbraca in haine de sarbatoare. Centrele oraselor sunt invadate astfel de bine cunoscutele piete de Craciun. Pline de lumini si decoratii specifice sarbatorilor de iarna, micile casute de lemn sunt asezate unele langa altele, oferind spre vanzare o gama larga de produse artizanale, gastronomice si decorative. Colindele, jocurile si chiar prezenta lui Mos Craciun ii fac fericiti atat pe cei mici, cat si pe cei mai mari.
Prima piata de Craciun a fost realizata in Strasbourg, in anul 1570, sub denumirea de Christkindelmärik (Piata pruncului Isus). In ziua de azi, pietele de Craciun si-au pierdut in mare parte latura religioasa si au devenit o adevarata atractie turistica.
Targul de Craciun din Strasbourg este la cea de-a 445 editie in 2015. Pentru ca este vechi si cu traditie, ramane unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun din lume. Farmecul aparte este dat si de stilul alsacian ce se gaseste in arhitectura pietii centrale, gastronomie si traditii.
Targul de Craciun din fata primariei de la Viena este unul dintre cele mai cunoscute si vizitate piete de Craciun din Europa. Acesta contine peste 150 de standuri cu dulciuri, bauturi calde si cadouri. Pe parcursul lunii decembrie, coruri din întreaga lume interpreteaz? colinde.
Pietele de Craciun din Paris dateaza din secolul XIV. Incepand cu sfarsitul lunii noiembrie tot orasul isi ia hainele de sarbatoare si astefel apar numeroase piete de Craciun in locurile cele mai frecventate. Disney, Saint Germain, Montparnasse, Montmartre, La Defense, Galeriile Lafayette si bine cunoscutul Champs Elysee sunt cateva dintre zonele in care toata lumea se inghesuie pentru a profita de magia Craciunului.
Targul de Craciun de la Praga, numit Winter Wonderland, seamana foarte mult cu cel de la Viena, in ceea ce priveste atmosfera. Acesta are loc in centrul istoric al orasului. Turistii au parte, pe langa clasicele produse traditionale, si de spectacole si concerte simfonice sau de colinde. Acesta nu este totusi singurul targ al capitalei, in praga exista si targuri mai mici in Namesti Republiky ?i în Havelske Trizste.
La New York targul de Craciun este mai diferit fata de cele din Europa. Acesta are loc in Bryant Park si poarta numele de Bank of America Winter Village. Clasicele casute de lemn sunt inlocuite de 125 de mici casute de sticla ce inconjoara un mare patinoar.
Situat in piata Vörösmarty, targul de Craciun din Budapesta este deosebit nu doar pentru casutele si bunataturile pe care acestea le ofera, dar si pentru cele peste 100 de spectacole de marionete, muzicieni si dansuri folclorice. Pe langa toate aceste tot aici este amenajata si fabrica de jucarii a lui Mos Craciun.
Piata de Craciun de la Nurenberg este faimoasa pentru celebrele jucarii de lemn lucrate manual, delicosii carnati Nürnberg Bratwurst sau turta dulce cu miere. Aceasta piata are o frumoasa istorie in spate, prima editie a acestui eveniment datand din secolul XVI lea.
La Bruxelles gasim ceea ce se numeste Plaisirs d’Hiver, un traseu de 250 de casute care va plimba intre Grand Place si Marché aux Poissons. Un mare spectacol de lumini numit Parada Luminoasa este organizat in fiecare an in centrul istoric. Spre deosebire de restul marilor orase, targul de Craciun de la Bruxelles este destul de recent, iar in 2003 a fost numit de catre britanici cel mai original din Europa.
Deschis pentru prima data in anul 2007, anul Sibiului in calitate de Capitala Culturala Europeana, Targul de Craciun a ajuns cunoscut pentru amploarea si traditia creata. In Piata Mare, timp de peste o luna se gasesc 70 de casute cu expozanti din intreaga tara. Copiii pot participa la ateliere tematice desfasurate in Atelierul lui Mos Craciun.
Orasul Koln are 7 piete de Craciun. Cele mai renumite sunt localizate la Catedrala din Koln, in Piata Veche, in Centrul nou si in Piata Rudolf. Piata de Craciun din fata catedralui este una dintre cele mai frumoase, fiind compusa din 160 de casute de lemn care, pe langa clasicele cadouri si mancaruri traditionale, prezinta si adevarate opera de arta.
La Manchester are loc una dintre cele mai cunoscute piete de Craciun din lume. Aceasta se desfasoara in patru colturi ale orasului : Albert Square, Exchange Street, New Cathedral Street, St Ann’s Square. Targul de Craciun de la Manchester reprezinta locul ideal pentru a cumpara decoratii de sarbatori tipice britanicilor.
In piata catedralei din Barcelona se gaseste in luna decembrie targul de Craciun. Feria de Santa Lucia este principala atractie organizata in piata Nova din cartierul gotic al orasului. Aici puteti gasi figurine pentru brad si decoratii, bonboane si obiecte artisanale.
In Piazza Navona are loc in fiecare an atractia principala a iernii din Roma, targul de Craciun. Acesta deriva de la o fosta piata in aer liber care in trecut avea loc pe toata durata anului. Piata de Craciun are ca tema personajul Befana din folclorul italian, asemanator cu Mos Nicolae romanesc.
Capitala daneza organizeaza in fiecare data o multime de evenimente cu ocazia sarbatorilor de iarna. In centrul orasului se afla Nytorvs julefest – cea mai mare piata de Craciun organizata in Copenhaga. In portul orasului se gaseste a doua piata unde va puteti plimba ascultand muzica traditionala. Celebrul parc de distractii Tivoli este si el imbracat in haine de sarbatoare, cu orasele in miniatura pline de cadouri de Craciun.
Nu puteam rata in acest top orasul lui Mos Craciun, Rovaniemi din Laponia. Sarbatorile de Craciun sunt constuite pe baza acestui personaj, iar cei mici il asteapta cu mare nerabdare in fiecare an. Chiar daca in Rovaniemi nu exista o adevarata piata de Craciun, peisajul si decoratiile ne trimit pe toti intre-o lume de poveste.
P.S. Da-i un Share la articol pentru raspandi vestea cu Top 15 Piete de Craciun din Lume
[fbcomments]
0 comments